Struktura koučovacího rozhovoru

1 Úvod

Koučovací setkání je setkáním dvou expertů: klienta jako výhradního experta na vlastní život a kouče jako experta na realizaci transformačního dialogu.

Jak se naučit jezdit na kole

Můžete být tvrdohlavým samoukem (ano, existuje i forma sebekoučinku). Za cenu nesčetných bolestivých pádů, pomocí metody: „pokus – omyl“ nebo také: „co tě nezabije, to tě posílí“ se naučíte jezdit na kole sami. Je to zdlouhavé a bolestivé a předpokládá to vpravdě gigantickou sebemotivaci.

Může se ovšem stát, že nejste dost odolný, vytrvalý, tvrdohlavý a vzdáte to. Představa jízdy na kole se pro vás může stát noční můrou. K obhájení svého negativního postoje k bicyklu budete hledat a propagovat jiné způsoby přemísťování se v prostoru. Budete znám jako nepřítel cyklistiky, coby činnosti navýsost škodlivé.

Když se setkáte s psychoterapeutem, aby, naučil jezdit na kole, tak vám odhalí vaše vnitřní zábrany z jízdy na kole. Probere vaši minulost, včetně raného dětství, odhalí vnitřní traumata z bicyklu, zjistí, odkud pramení a učiní vše, abyste se nebáli na kolo usednout.

Také si můžete pozvat odborného konzultanta. Ten přinese tlustou vědeckou příručku jízdy na kole, obsahující popis konstrukce nejrůznějších bicyklů, počínaje prvním kostitřasem, podá vysvětlení fyzikálních zákonů, které se týkají jízdy na kole, včetně bonusu „vliv Einsteinovy teorie relativity na jízdu na kole“. Vysvětlí vám všechny problémy jízdy na kole z pohledu technického, fyziologického, estetického a filosofického. Poté konzultant odejde aby, se za čas vrátil a zjistil, zda už umíte na kole jezdit.

Učit se jízdě na kole můžete i s pomocí mentora. Ten vás seznámí se všemi svými dobrými i špatnými zkušenostmi s jízdou na bicyklu. Vzpomene, jak to bylo za jeho mladých časů, kde všude na kole byl a kde si „ustlal“ na cestě a proč. Pak vám řekne, abyste na kolo nasedli, a bude se zájmem sledovat, zda děláte stejné chyby jako on kdysi. A bude konstatovat, že jste na dobré cestě, protože on se po stejných chybách nakonec také naučil na kole jezdit. Po nějaké době budete vy na svém kole jezdit jeho způsobem, i s jeho chybami.

Další možností, jak se naučit jízdě na kole je, najít si kouče. Kouče nikoli ve smyslu sportovního trenéra, ale kouče jako takového. Kouč se vás zeptá, proč chcete jezdit na kole, proč si myslíte, že to pro vás bude přínosné a sdělí vám, že je to od vás fakt dobrý nápad a že nevidí důvod, proč byste to vkrátku úspěšně nezvládli. Pak před vás postaví kolo a řekne vám, ať nasednete. Přidrží vám kolo a pak poběží podle vás, dokud vám bude stačit. Pokud upadnete, nechá vás vstát, zdvihnout kolo a zeptá se, proč si myslíte, že jste skončil v příkopu. No a pak vám řekne, že to prostě zkusíte znovu. A když si pak sami přijdete na způsob, jak udržet rovnováhu, šlapat, řídit, přehazovat převody, dávat pozor na chodce a ještě se občas rozhlédnout po krajině, tak svému kouči navrhnete, že byste mohli na oslavu, na závěr vyrazit na projížďku spolu. A kouč vám odpoví, že on na kole nikdy neseděl.

 

Kouč pracuje s klientem tak, že ho naviguje pomocí otázek k různým úhlům pohledu na věc, dává podporu a povzbuzení. Kouč klientovi neradí a neovlivňuje ho svým postojem. Aby byl koučink koučinkem, nesmí kouč v průběhu schůzky koučovanému vůbec radit. Na této myšlence je koučink i postaven – neporadím ti, ale pomůžu ti, abys na řešení přišel sám. Dávat někomu radu má totiž několik úskalí, mezi které patří budování nesamostatnosti. Dalším úskalím poskytování rad je přenášení odpovědnosti v případě neúspěchu na poskytovatele rad.

 

Příklad z praxe:

Za koučem přišla HR specialistka. Měla trable se zaměstnancem firmy, pro kterou pracovala a netušila, co dál. Kouč se během schůzky dopustil velké chyby, když poskytl radu, která zněla:

„Co kdybyste to zaměstnanci řekla vše otevřeně bez chození kolem horké kaše?“.

Personalistka přijala toto doporučení – radu, a provedla pohovor se zaměstnancem. Pohovor dopadl špatně. První co udělala potom bylo, že zavolala kouči a oznámila mu, že jí poradil „opravdu dobře“. Tím svedla vinu na něho a sama se viny zřekla. Při koučinku se neradí!

 

Jádrem koučovacích rozhovorů je efektivní zpětná vazba.