Budování vztahu

1 Úvod

Kouč je osoba, která vytváří se svým klientem unikátní a rovnocenný vztah – společně definují konkrétní cíle a nejvhodnější způsoby jejich dosažení. Kouč dbá o to, aby klientovi nechyběla motivace, a usměrňuje jeho energii tak, aby byla co nejlépe využita. Zodpovědnost za dosažení výsledku je pak rozložena stejným dílem mezi kouče a klienta.

Jde o vztah, založený na důvěře a vzájemné podpoře, který klientovi pomáhá nejen stanovit jeho vize, cíle a přání, ale také jich rychleji a efektivněji dosahovat. Za pomocí podpory a aktivní zpětné vazby u klienta dochází k sebeobjevování, sebereflexi a aktivnímu uvědomování.

V koučovacím procesu jsou koučové vnímáni jako spolupracovníci, průvodci, důvěrníci, partneři.

Běžné je kupovat si hotové rady od specialistů. Naopak kouč pokládáním vhodných otázek pomáhám k hlubšímu zamyšlení, nikoli aby „s vámi / za vás něco dělal“. Hodnota kouče spočívá v tom, že klienta podporovat v jeho vlastním přemýšlení a hledání odpovědí. Pomáhá mu uvažovat jinak, než je zvyklý. Pomáhá hledat, nalézat a využívat klientovy schopnosti, hledat nová řešení.

Aby to fungovalo, musí klient svému koučovi věřit. A kouč musí věřit ve svého klienta. A k tomu musí být mezi nimi vybudován určitý vztah.

Správně fungující pracovní spojenectví je jedním ze základních stavebních kamenů efektivního koučovacího vztahu.

Spojenectví lze chápat jako kombinaci emocionálního pouta mezi koučem a koučovaným a jejich dohody o cílech a úkolech v rámci koučinku. Dohoda o cílech determinuje, jak účastníci dokážou sjednotit výsledky koučinku, dohoda o úkolech se vztahuje k chování a kognitivní složce, které se objeví v rámci koučovacího procesu, a pouto odráží stupeň, do jaké míry koučovaný a kouč sdílí smysl pro spojení a rozvíjí vztah.

Základní premisou, která představuje první krok v procesu úspěšného koučinku, je vytvoření důvěrného vztahu. Právě v této fázi koučovaný zkoumá profesionální a vztahovou důvěryhodnost kouče, na níž bude záviset, zda koučovy následné návrhy koučovaného ovlivní.

Přestože je vytvoření vztahu klíčovým v procesu koučinku, neměl by to být cíl sám o sobě, spíše by se na tento vztah mělo nahlížet jako na základnu následného procesu. Tímto způsobem je vytvoření produktivního vztahu předpokladem dalších úspěšných kroků procesu koučinku.